stamceller

Vad är stamceller?

Vad kommer egentligen ordet stamceller ifrån? Har det något att göra med ordet stamfader, i betydelsen uppkomsten av livet? De två är kanske inte helt olika i detta anseendet. Det beror så klart på vem man frågar. 

Stamceller

Vad är då en Stamcell? Jo, vid början av allt liv växer alla våra organ och vävnader i vår kropp fram ur ett kluster av stamceller. Detta händer väldigt tidigt i utvecklingen. En stamcell skiljer sig från alla andra celler i kroppen när det gäller sin förmåga att förnya sig och därför är stamceller otroligt intressanta i forskning som vi ser idag, speciellt när det gäller att bota vissa sjukdomar som man tidigare inte kunnat få bukt med. Vad som är så intressant är att stamceller kan reparera och ersätta skadad vävnad i den mänskliga kroppen. Med andra ord, så har stamceller en befogenhet att läka oss.

Ett bra exempel på hur detta fungerar är att titta på vår hud. Vävnaden i vår hud förnyas ständigt och detta skulle inte kunna ske utan stamceller. Ett annat exempel är hur stamceller kan reparera en skadad muskel.

Stamceller kan utvecklas till celler av blod, hjärta, ben, hud, muskler, hjärna och så vidare. Det finns olika källor för stamceller men alla typer av stamceller har samma kapacitet att utvecklas till flera olika typer av celler.

Upptäckten av stamceller

Forskarna upptäckte och studerade först potentialen av stamceller i musembryon över två decennier sedan. Under många år av forskning upptäcktes de sanna egenskaperna hos stamceller 1998. De fann då metoder för att isolera stamceller från mänskliga embryon och kunde då också odla cellerna i laboratorier.

Behandling idag

Forskare har nu kommit på att stamceller kan användas för att behandla flera olika sjukdomar och många olika typer av skador. De stimulerar helt enkelt kroppen så att den reparerar sig själv. Ett exempel är benmärgstransplanationer som faktiskt har pågått i mer än 40 år. En benmärgstransplanation är en transplantation av stamceller från benmärgen och detta har dramatiskt förändrat behandlingen av vissa blodsjukdomar och cancerformer, så som leukemi.

Under de senaste 20 åren, har betydande nya upptäckter framkommit och man har fått genombrott som de ursprungliga upptäckarna av stamceller aldrig drömt om. Forskare är på god väg att hitta nya sätt att använda stamceller för att laga skadad vävnad i många delar av kroppen, såsom ögat, bukspottkörteln och hjärnan. Vi kan redan se revolutionerande behandlingar för blindhet, MS, stroke och ryggmärgsskador.

Vad framtiden håller vet ingen, men det är otroligt spännande och upplyftande att följa utvecklingen och forskningen av stamceller. Många sjukdomar kommer förhoppningsvis snart att kunna botas med hjälp av våra egna stamceller och detta kommer att bli otroligt positivt för oss alla. Även om vi inte själva skulle drabbas av någon av sjukdomarna som kan behandlas med hjälp av stamceller, så är sannolikheten väldigt stor att vi känner någon som drabbas. Tänk om man till och med skulle kunna hitta bot mot olika cancerformer, Parkinson och hjärtsjukdomar. Kanske finns svaret i vår egen skapelse. Kanske har vi vår framtid inom oss i våra egna stamceller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *