Curvy

Sizeplus eller curvy?

Vissa kallar det sizeplus, vissa kallar det curvy. Oavsett vilket begrepp man väljer att använda så är danska Zizzi en ledande aktör inom mode for storväxta kvinnor. Under lång tid har kvinnor som drar några storlekar större än 38/M fått nöja sig med tältliknande skapelser utan anpassning till dagens mode men idag så ser man en förändring i modeskaparnas tänk. Idag finns det sizeplusmodeller på catwalken!

Zizzi fokuserar på den kurviga kvinnans behov och erbjuder kläder i tiden, kläder som är snygga och som lyfter fram istället för att dölja. Här finner spekulanten ett brett utbud med olika kvalitetsnivå; det ska finnas något för alla! Prislappen är något högre än mainstreambutikernas men Zizzis butiker finns runt om i Sverige och på www.zizzi.se.

Aktörer som Zizzi behövs. Trots att flera modeskapare tagit till sig att kvinnor ser olika ut och har förstått att skapa mode av varierande storlekar så finns det butikskedjor som valt att ta bort sizepluskläderna ur sina butiker, till exempel så har H&M valt att plocka bort den avdelningen från en del av sina butiker. Nu är det ett undantag, de flesta butiker tänker tvärtom då det finns ett stort behov för kläder för större kvinnor och försäljarna missar en stor marknad genom att inte erbjuda kläder av större storlekar. Det skall också nämnas att det bara är ett par av nämnda märkes butiker som inte erbjuder sizeplus.

Många av “livebutikerna” anser sig inte ha utrymme för kläder större än storlek 42-44 utan istället så hänvisas kunderna till onlinebutikerna. Samma butik men vissa kunder kan handla i en verklig butik medan andra måste vända sig till nätet. Man kan hänvisa till utrymmesbrist men frågan är om man inte väljer bort många kunder genom denna strategi? Många vill gärna prova kläderna innan de handlar. I Stockholm, och i Sverige generellt, så är det svårt att finna butiker som har säljer större storlekar. Men den som letar skola finna och det finns till och med second handbutiker för den större kvinnan.

Dock kan man ställa sig frågan om det behövs begrepp som size plus, curvy eller vad man än önskar att kalla det. De minsta vuxenstorlekarna kallas inte något speciellt då de säljs i butik. Oavsett storlek så är väl ett klädesplagg bara ett klädesplagg oavsett storlek. Det har en del butiker tagit fasta på, bland annat Lindex har slutat med sin “generousavdelning” och istället så kommer alla storlekar att tillhöra det ordinarie sortimentet. Ett tänk i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *