Sängar

Sängar – en djungel

Vårt samhälle blir allt stressigare, med en efterfrågan på individen som aldrig förr. Därför är det av största vikt att få en god natts sömn. Detta styrks av flera studier.Sängar

När det gäller sängar idag finns det en djungel av dem, och vart ska man börja leta?

Man får helt enkelt fundera över några frågor;

Är sängen ämnad för barn eller vuxna, ska det vara enkelsäng eller dubbelsäng, om dubbelsäng vilken bredd? Det kan låta litet men 20 centimeter kan göra en ganska stor skillnad. Det som omtalas här är alltså bredden på en dubbelsäng som oftast är i antingen 160 eller 180 cm bredd.

Man får också fundera på höjden på sängen. Ett barn som kanske är mer oroligt i sömnen och rör sig bör ha en låg säng om hen i sömnen skulle rulla ur blir fallet milt. Däremot bör en äldre person som kanske är stel i höfter och rygg få lite hjälp, dvs. en högre säng, kanske med möjlighet till ställbar madrass.

De flesta tänker ordet säng, men glömmer vad som faktiskt ingår, dvs. sängstomme, resårmadrass och bäddmadrass.

Generellt finns det tre hårdhetsgrader när det kommer till madrasser, mjuk, mellanhård och hård. Detta kan vara bra att veta. Vad som passar den enskilde styrs utifrån längd, kroppsvikt, befintliga ryggproblem eller inte.

När det gäller sängar finns det många olika, man får helt enkelt hitta något som faller en i smaken. Det som är viktigt är att testa många, och gärna flera gånger, för kroppen är faktiskt olika lång och stel, beroende på tid på dygnet. Därför kan sängar som uppfattats som sköna på förmiddagen vara obekväma på eftermiddag/kväll.

Många resårmadrasser stoppas med delar från djur, exempelvis hästtagel, därför måste man vara säker på att man inte har någon allergi, här kan det faktiskt vara bra att testa sängen flera gånger innan man skrider till verket och köper.

Det finns också andra innehåll i olika madrasser, stoppningen skiljer sig ganska mycket för att få till de olika hårdhetsgraderna, därför är det viktigt att ha klargjort från början vad man vill ha.

I många fall vet man heller inte vad som är vad – Bonell eller pocket? Här rekommenderas det att prova sig fram och sedan läsa på lappen. Vad finns det i just de sängar som testaren upplevt bäst? Har man rygg/nackproblem sedan tidigare rekommenderas det att ta kontakt med sjukgymnast eller liknande för att få anpassade råd. Vissa butiker låter kunder låna hem åtminstone kuddar på prov för att säkerställa att nacke och skuldror får någorlunda stöd. Precis som med alla inköp tillhör sängen ett ganska betydelsefullt sådant, så stressa inte – låt det ta tid för det är ändå här 1/3 av livet är tänkt att spenderas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *