Privatlån

Privatlån via bank

Det finns idag många typer av lån, till exempel privatlån, blancolån, billån eller medlemslån. Dessa lån har ofta högre ränta än bolån eftersom långivaren inte behöver ha någon säkerhet alls för lånet. Dock kan den effektiva räntan för snabblån bli flera hundra procent! Det lånet som är vanligast idag är privatlån och många väljer att låna via bank fastän det finns andra långivare idag. Varför väljer man då att fortfarande låna via bank.

Fördelar med att låna via bank

Kanske har vi alla något traditionellt i oss som idag gärna litar på banker när det gäller att låna pengar. Eller är det helt enkelt så att det idag faktiskt är bankerna som fortfarande ger oss de allra bästa villkoren för att låna? Att låna på banken är det klassiska sättet att få lån. Under lång tid var detta även det enda sättet som var tillgängligt för konsumenter, vilket gjorde att man var helt beroende på vilket svar som banken gav vid låneförfrågan. Fördelen med att låna på bank är att de ger låg ränta, uppläggningstiden är lång och att personalen är noga med att kontrollera att man kan betala tillbaka, vilket så klart är otroligt viktigt.

Enkla lånet är ett namn som en del banker använder sig av för att beskriva ett av sina lån. Att man använder sig av detta namnet är troligtvis för att man vill visa sina kunder hur enkelt det är att söka ett lån, men också att man verkligen vill att folk ska söka denna typen av lån. Det går enkelt att söka det Enkla lånet direkt på ett bankkontor eller så kan man använda telefon- eller Internetbanken för att skicka in ansökan.

Nackdelar med att låna via bank

De senaste 20-30 åren har en rad låneinstitut växt fram som erbjuder både mindre och större lån. Dessa är ofta kopplade till ett företag inom detaljhandeln som IKEA, ELLOS eller ICA men kan även vara helt fristående företag som helt enkelt har fokuserat sin verksamhet på lån, som till exempel BlueStep. Fördelen med dessa är att det är lättare att få lån hos dem än hos bankerna även om det inte betyder att alla får lån.

När det gäller nackdelar med att låna från bank, så kan man se att man inte får tillgång till pengarna lika fort som man får vid till exempel ett snabblån. Så om man behöver pengarna väldigt snabbt så kan man tycka att ett banklån drar ut på tiden. En nackdel kan även vara att man kanske inte alls får något lån. Banken kan besluta att man inte har möjlighet att betala tillbaka om de anser att säkerheten är för låg. På så vis ställs många utanför möjligheten till investeringar i hus eller bil.

Om du vet att du behöver ta ett privatlån så beror det så klart på dina förutsättningar om du väljder att ta lånet via banken eller inte. Kanske känns det tryggast att ta lånet via en bank eftersom man traditionellt har gjort på det sättet. Man får även ofta bättre ränta om man lånar via bank. Men behöver man pengar snabbt så kan ett annat låneinstitut kanske vara en bättre lösning. Det är är lättare att få lån hos andra institut, men banken ser till att bara låna till dig om du kan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *