dammsugare

Olika slags dammsugare

Dammsugaren har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1868 då den första elektriska apparaten togs fram i USA. Men det var inte förrän vid sekelskiftet som den kom ut på marknaden och till allmänheten. I Sverige startade serietillverkningen i början av 1900-talet och då av AB Lux, numera Elextrolux. Idag finns flertalet tillverkare och allt från elektriska dammsugare till robotdammsugare, handdammsugare och tangentbordsdammsugare. Utöver det finns det ett stort utbud av tillbehör såsom till exempel dammsugarpåsar och slangar. Några av de mest kända tillverkarna idag är: Electrolux, Elektriska AB Volta, Hoover, Hugin, Miele, Siemens, Whirlpool och Numatic.

Maskinen har varit och är en ständig följeslagare och hjälpreda i hemmet alltsedan slutet av 1800-talet. Den underlättar städningen tack vare en luftpump som suger upp damm och annat som kan ha ansamlats på golvet, i mattan och i rummens alla hörn. Det är inte bara i hemmen den används, även industrin drar stor nytta av denna uppfinning.

Vad man kan tänka på vid valet av dammsugare

Till att börja med är det viktigt att komma fram till var någonstans man ska använda maskinen. Utifrån det bör man tänka på helheten med produkten och om du huvudsakligen ska dammsuga trånga ytor med mycket möbler och mattor, eller stora öppna och förhållandevis kala ytor; detta är avgörande för vilken maskin du bör välja, inte minst med tanke på elkabelns längd och räckvidden.

Utgå från dina egna behov, önskemål och krav. Leta på Internet och läs recensioner, det lönar sig! Men, det första man bör tänka på är att den ska vara enkel och smidig att använda. Sug-effekten är såklart A och O, även om annat också är viktigt. Den får ju inte vara jobbig, klumpig och svår att använda. En annan sak som kan vara bra att tänka på är vilka tillbehör som medföljer, så man slipper köpa till en massa från början.

För den miljömedvetne köparen kan det också vara värdefullt att kolla huruvida apparaten klarar av den nya energimärkning från 2014. Titta efter en etikett på dammsugaren, den som överensstämmer med EU-direktiven rörande energi- respektive strömförbrukning, direktiv 665/2013 och 666/2013.

I recensioner redovisas ofta prestanda när det gäller rengöring, energieffektivitet och återgivning av damm. Det kan skilja sig ganska mycket beroende på om man ska städa mattor eller ett hårt stengolv. En annan viktig parameter är ljudnivån. Ett tips är att dra ner på styrkan/effekten på kala golv men att dra upp den när man dammsuger mattor.

hitta den bästa dammsugaren här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *