Badrum möbler

Möbler i det moderna badrummet

Idag vill vi gärna ha stora och funktionella badrum som har plats för fler än en person. Handfaten har genom åren blivit större och större och har ändrat form från klassiskt runda till modernt fyrkantiga. Det är vanligt att handfaten har stor avlastningsyta där man kan ställa tandborstar, tvålar och annat nödvändigt som brukar finnas i badrummet. Bra förvaring är viktigt, och ett skåp under tvättstället är inte ovanligt där man kan förvara tvätt, redskap, städkemikalier och annat. Något som också syns exempelvis i Dansani badrumsmöbler är ett fokus på fin belysning med upplysta skåp och till och med hänglampor som är anpassade efter badrumsmiljön. Färgerna går fortfarande mot det kalla och jordnära hållet, med mycket stålgrått, petrolblått och trämaterial i ljusa bok- och björkfärger.

Materialval i badrummet

I ett badrum finns det särskilda behov vad gäller designen på de möbler som finns där. De bör vara tåliga mot väta, eftersom det är hög luftfuktighet i badrummet, särskilt när man har dusch utan duschkabin. Därför är badrumsmöbler ofta gjorda av material som är tåliga mot fukt och väta, exempelvis keramik, trä, metall och belagda trämaterial. De textilier man har ska gärna kunna torka lätt så att de inte börjar mögla. Duschdraperi och liknande måste vara av ett material som inte alltför lätt bildar veck där fukten kan samlas. Alla fogar och lim-skarvar måste vara tåliga mot väta. På grund av dessa anledningar så finns det särskilda kvalitetsmärkningar för badrum. Något som man kan titta efter är CE-märkning, som innebär att produkten uppfyller EU:s krav på hälsa, miljö och säkerhet. Då vet man till exempel att badrumsmöblerna inte innehåller några farliga ämnen som löses ut eller att de nya kakelplattorna läcker fukt till de nedre skikten.

Nya material i badrummet

Det är ett klassiskt val att ha kakel, porslin eller marmor i badrummet till tvättställ, toalett, väggar och golv. Nuförtiden finns även ett annat modernt material att tillgå som kallas för solid surface. Detta är ett kompositmaterial vilket innebär att det är sammansatt av flera mindre beståndsdelar. Tack vare att detta kompositmaterial är enklare att gjuta, kan man få skarpa hörn och en stram form. Tvättställ i solid surface hittar man exempelvis hos Dansani badmiljö, som saluför en serie med nytänkande och moderna badrumsmöbler. Tvättställ med fyrkantig design liknande dem hos Dansani badrumsmöbler började bli populärt på 2000-talet då man övergick från det klassiskt rundade handfatet till mer moderna former.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *